Yaşamınız ve geleceğiniz siz nasıl isterseniz öyle olacak

Yaşamınız ve geleceğiniz siz nasıl isterseniz öyle olacak

Yaşamınız ve geleceğiniz siz nasıl isterseniz öyle olacak

"Sen bir düşünceden ibaretsin. Geriye kalan et ve kemik. Gül düşünürsen gülistan olursun, diken düşünürsen dikenlik." Mevlana

"Yapabileceğim bir şey yok." "Bana değil, ona bağlı." "Geleceğimi düşünmeye zamanım yok." "Bunu yapamam çünkü….." "Ne kadar şanssızım." "Ben kader kurbanıyım." "Bütün olumsuzluklar beni buluyor." "Başka bir yerde ya da şirkette çalışsaydım…" "Başka bir ülkede yaşasaydım….."

Öğrenilmiş çaresizliğin cümlelerine yansır. Yapamayacağına inanırsan yapman pek mümkün olmaz. Düşünme alışkanlığın algıda seçiciliğini etkiler. Algıda seçiciliğin de senin düşündüklerini görmene neden olur. Olumsuz düşünme alışkanlığın içinde zaten var olan kurban modelini canlandırır. Ağlamayı, sızlanmayı çözüm bulmaktan daha çok önemsemeye başlarsın. Oysa bir de geleceğini şekillendirenler, iş ve yaşam sonuçlarının sorumluğunu alanlar var. Onlar yani yapanlar ve başaranlar olumlu düşünerek, neyi, nasıl yapacağının yollarını arayanlardır. Sen de bu aşamada bunun kararını vereceksin. İşin, yaşamın ve geleceğin sen nasıl istiyorsan öyle olacak.

Dönem dönem senin dışında birçok etkinin sonucunda olumsuzluklar yaşamış olabilirsin. Bazı dönemler de yakınıp, sızlanmayı ve hüzünden keyif almayı seçmiş olabilirsin. Bir yaşam stili haline getirip ve kader kurbanını sürekli bir yaşam oyunu olarak oynamaya başlamadığın sürece bunlar hayat denen oyunun küçük bölümleridir. Oysa beynin, yazılmış ve beyninin üzerine kurulmuş olan zihnin sana düşünme, çözümler üretmek üzere çaba gösterme, seçimleri fark etme, seçimler içinden senin için en doğrusunu seçme ve bu seçim doğrultusunda harekete geçme fırsatını sağlamak üzere tasarlanmıştır. Yakınıp, sızlanmak ise büyümemekte ısrar etmek, bir bebek gibi ağlayarak çözümü başkalarından beklemek anlamına gelmektedir.

Bir bebeğin ağlamasının sembolik anlamını hiç düşündün mü? Bir bebek ağlarken çevreye verdiği mesaj "Anne, baba… Benim bir ihtiyacım var. Ben bu ihtiyacımı ifade edemiyorum ve ihtiyacımı karşılayacak becerilere sahip değilim. Lütfen gel, önce bu ihtiyacımı anla ve sonra da gider, çünkü ben yapamam demektir." Biyolojik olarak büyüyen ancak psikolojik olarak büyümekte zorlanan insanlar, çevrelerine yakınmalar ile aynı mesajı vermektedirler. Bu mesajlara birkaç tane örnek vermek istiyorum.

"Burası çok sıcak." Tipik bir ağlama cümlesi iken "Burası çok sıcak. Klimayı açabilir miyim?" ağlamayı bırakıp çözüm üreten bir yetişkinin cümlesidir. Sizin okuduğunuz dergiyi okumak isteyen bir kişinin "Dergiyi okudunuz mu?" Ağlaması yerine "Dergiyi okudunuz mu? Okuduysanız ben de okuyabilir miyim?" şeklinde cümlesini tamamlayarak ihtiyacını karşısındakinin anlamasını beklemeden kendisinin açıkça ifade etmesi büyümenin iletişime yansıyan küçük örnekleridir.

Özel yaşantında yetişkin olman iş yaşantısında da profesyonel olman ve işin liderlini ele alman demektir. "Birisi benim kariyerim, geleceğim için bir şey yapsın." bir çocuk cümlesi iken, iş ve kariyerimin lideri benim diyerek, planladığın kariyerin ve geleceğin doğrultusunda hemen harekete geçmen senin liderlik potansiyelini gösterir. Diğer taraftan Gulyabani sana neden bunu başaramayacağın yönünde sayısız haklı neden sunarken, senin planlarından vaz geçmeyen, harekete geçen ve başaran bir lider olman bu dördüncü bülten ve bundan önceki 3 bülteni okuyarak, bu bültenlerde senden beklenen eylem planları için ayıracağın yarım saat senin için bir gösterge olabilir. Ya da Gulyabani nin sana sunduğu, bunları neden yapmaman gerektiği yönündeki gerekçelere inanarak hiç harekete geçmemeyi seçebilirsin. Geleceğinin ise senin seçim alışkanlarına bağlı olduğunu hatırlamanı arzu ediyorum

Yaşamını etkileyen ve değiştirmenin mümkün olmadığı ve seçmediğin durumlar olabilir. Bunlar anne-baban, yaşın, cinsiyetin, ırkın, hangi ülkenin vatandaşı olduğun gibi örneklendirilebilir. Ancak sana kötü bir haberim var.
• Elde ettiğin iş ve yaşam sonuçlarında senin hiç etkin yokmuş gibi düşünüp, davranıyorsan!
• Sen harekete geçmeden, geleceğinin sorumluluğunu almadan bir şeylerin kendiliğinden olmasını bekliyorsan!
• Başkalarının senin kariyerin, liderliğin ve geleceğin için bir şeyler yapacağını bekliyorsan!
• Yaşamını başkalarının daha iyiye ve güzele götürmesini bekliyorsan!

kötü haberim senin için: "Çünkü hiç kimse gelmeyecek!" Senin yaşamını ve geleceğini senden başka hiç kimse daha iyi hale getirmek için çaba göstermeyecek.

İşinin, yaşamının ve geleceğinin liderliğini ele alman için yaşama olumlu ve etkili bir bakış, senin geleceğinden senin sorumlu olduğundur. Yaşamının, geleceğinin sorumluluğunu alıp, çevrenle kurduğun iletişimlerde eksiklikleri, olumsuzlukları yakalayarak bir bebek gibi ağlamak ve sızlanmak yerine, çözümler üretmek üzere düşünmen, yeni seçimlere odaklanman, yeni seçimler içinden senin geleceğine hizmet eden en doğru seçimi yapman, bu seçim yönünde harekete geçmen sana yeni fırsatlar yaratacaktır. Senin fırsatlarını ancak sen yaratabilirsin.

Daha olumlu ve başarılı bir gelecek için eylem planı:

  1. Kendi dışında kurtarıcı aramak yerine, kendi bilgi, beceri ve deneyimlerine güven. Bu nedenle güçlü yönlerini, yetkinliklerini, değerlerini tespit et ve yaz. Bu konuda sana yardımcı olacak ve ücretsiz olarak doldurabileceğin bir envanter var. Bu testi doldur ve raporunu benimle paylaş. http://www.authentichappiness.sas.upenn.edu/Default.aspx web sayfasında "Via Survey of Character Strengths" 240 sorudan oluşan ve senin kişiliğinden kaynaklanan 24 güçlü liderlik yönünü hangi sırayla kullandığını gösteren bir araştırmadır.

  2. Kariyerin, geleceğin, yaşamın ya da liderliğin için ihtiyacın olduğunu düşündüğün ve geliştirmeyi arzu ettiğin yetkinliklerini belirle. Bu yetkinliklerini geliştirmek için eylem planı yap ve benimle paylaş lütfen.

  3. Başkalarına bağımlı, onların çözümleri ile hareket etme alışkanlığın var mı? Eğer böyle bir alışkanlığın varsa bununla yüzleşmek üzere kendini sorgula.

  4. Sevgi ve saygıyı temel alan olumlu, çözümler üreten ilişkiler geliştirerek, iletişim ve ilişki ağını güçlendir. İletişim ve ilişkiler ağının seni desteklemesi senin liderliğinin bir göstergesi olarak sana güven verecektir. Bu nedenle bu hafta içinde iletişim ve ilişki ağına iş yerinden daha önce ihmal ettiğin yerin bir kişiyi ekle ve onun güvenini kazanacak bir şey yap.

  5. Senin de önemli ve değerli birisi olduğun mesajlarını veren iş ilişkilerini koru ve geliştir. Sizin önemsiz ve değersiz olduğunuz mesajlarını verenlerden bir kişiyi seç ve ona bu davranışının senin üzerindeki etkileri konusunda bir geribildirim ver.

Sevgiyle